Na co máte zahradu?

20. 06. 2021 13:55:27
Tady v Anglii je fenoménem anglický trávníček, zastřižený hezky na krátko a opečovávaný, aby se krásně zelenal. Není to však pravidlem, co zahrada, to originál.

Když jsme se přistěhovali před čtyřmi lety do našeho pronajatého domu, byla zahrada za domem skládkou všeho, co bývalí pronajímatelé při odstěhování se nepotřebovali. Bylo tam elektrické auto pro děti, sušička, klec pro křečka, komoda se sedmi šuplaty i skleněné akvárko, samozřejmě mezi hromadami jiných nepotřebných věcí. Dáma žijící před námi se prostě nezdržovala s vyklízením a nevábně ozdobila nejen naši zahradu. Agentura, která nám dům pronajala, přišla asi za 2 měsíce a pomohla nám odstranit tu záplavu bince.

Tak jsme si mohli začít pořizovat kytičky a posezení, to byla moje představa, na co zahrada je. Sousedka Indka, která žije vpravo od nás, ta má představu o užívání zahrady zcela jinou. Umetá dlaždičky, kterýma má pokrytou celou plochu za domem, musí mít venku čisto, téměř jako doma, dokonce sem tam klekne a drhne dlaždice kartáčem! Na krásně vypulírované dláždění postaví nízkou židli, jen tak vysokou, aby jí vykukovala půlka tváře a pozoruje, co se děje za plotem na naší straně. Povolává na mne, kde mám přerostlou travičku, jak jí lístek z mého stromu spadnul za její plot a má přehled o každém šustnutí.

Naše čtvercová zahrada má oproti našemu domu zadní plot, za kterým žije anglická rodina se psíkem Frostem. Pejsek poštěkává na každého a na vše a jeho bezzubý majitel každou chvilku vykřikne:"Frost, quiet!" Na zahradě u něj si často hraje jejich vnučka, které říkají "Baba". Není to jméno, jen tak z lenosti neotevřou víc pusu, aby zavolali "Baby", tedy normální zavolání na malého špunta, nebo jim to vyslovování se zuby, jako noty na buben nedovolí říct poslední písmeno normálně, tak se neustále line étérem:"Frost, quiet! Babááááááááá".

Vlevo máme sousedy dokonce tři. Vedle "Frostových" žijí lidé, kteří neustále sedí venku, opření o zeď domu a kouří kde co, a to "Kde Co " smrdí všude po okolí, jak bolavá noha.

Dále tam máme černošskou rodinu, která je bezproblémová, jsou velmi milí a pěstují si na malé zahrádce makovičky. Nemají v kuchyni záclonu, takže sousedka, která nakukuje přes náš plot, může pozorovat až o sousedství dál, co dáma v protějším domě vaří, jaké má domácí oblečení a jestli si umyla nádobí.

Jako poslední máme hororovou rodinku "Bulharů", kteří mají nespočet členů domácnosti a neurčitá povolání. Oni svou zahradu mají spíše jako otevřený dvorek do ulice, kde spravují auta, vozí různý binec sem a tam a přiváží si i různá vozidla. Pro jejich spoustu malých dětí je ideální, když přivezou kovovou plošinu, kterou odstaví ke zdi, téměř pod má okna. Nezbedníci pak skáčou do druhé hodiny ranní po zněle zvučící ploše a křičí vesele na všechny okolo, aby na sebe upozornili, jak úžasnou trampolínu jim rodina dopřává, aby měla více klidu na popíjení a tancování v domě

.

Tak si ráda sednu na svou zahradu, dám si kávičku a cigárko, sousedčina půlka obličeje mi okomentuje, že bych neměla kouřit, Frostovi mi dělají zábavu veselým štěkáním a jásáním s "Babou", do nosu mi jde omamná vůně exotických látek, které u sousedů kouří lidé podél zdí, červené máky mi mávají na pozdrav a bubnování desítek nožiček na kovové ploše přívěsu mne nenechá zadřímnout.

Alespoň se na sluníčku nemůžu spálit, protože mi za chvilku brní hlava, nevím, jestli z roztodivných zvuků, nebo od lidí, co si "COSI" pokuřují , či z neustálých otázek od sousedky.

Máte také rádi posezení na své zahrádce?

Autor: Judita Rodenová | neděle 20.6.2021 13:55 | karma článku: 6.98 | přečteno: 102x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Miniblogy

Vladislav Svoboda

1. díl Listopad-jiný pohled

Aniž jsme si to tehdy uvědomovali, tak od 17. listopadu se všude vyskytovali agenti StB. Počínaje Činoherním klubem nebo balkónem Melantrichu. Bohužel naše dění ovlivňují dodnes.

28.3.2024 v 14:31 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 64 | Diskuse

Ondřej Flégl

Hnutí lhářů, ANO, zneužilo manželství pro všechny a bodlo liberály do zad

Kratičké pokračování mého dřívějšího článku, které popisovalo bezpáteřní, bezhodnotový oportunismus hnutí ANO. Zajímá mě, kdy asi zradí seniory? Ale počkat, to už vlastně udělalo, jak popsal Ústavní soud v případu důchodů.

29.2.2024 v 12:12 | Karma článku: 10.51 | Přečteno: 386 | Diskuse

Zdeněk Pokorný

Cenzura a její vliv na idnes ....aneb dobrá práce cenzury.

Je to zvláštní, kdysi a je to už dávno, bylo idnes nejčtenější ...nevěříte, jak říkám, už je to dávno....před dobou kdy lidé mohli říkat svůj názor. ....ostatně jsou to jejich prachy, čtenost a rozmanitost názorů není vhodná že

4.2.2024 v 11:11 | Karma článku: 21.98 | Přečteno: 446 | Diskuse

Horst Anton Haslbauer

Další z mé knihy Ruksak, legrace, erotika a smrt

Celá ta sranda začala 26. července 1939 po sedmé hodině, když mě maminka konečně vypustila ze svého lůna. Už bylo na čase, i když si stěžovat nemohu - po celých těch devět měsíců bylo o stravu a střechu nad hlavou postaráno -

6.1.2024 v 10:51 | Karma článku: 9.64 | Přečteno: 125 | Diskuse

Miloslava Cejpková

Už jste měli odvahu vlézt po svátcích na váhu?

Já jo, ale protože si už dlouhá léta vedu statistiku, kolik to háže, byla jsem tak zbabělá, že jsem z ní raději honem odskočila, než byla ta příšerná cifra jasná. Kombinace ekonoma a celoživotního cvalíka je vražedná...

6.1.2024 v 0:37 | Karma článku: 11.90 | Přečteno: 179 | Diskuse
Počet článků 3 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 76

Můj ideální pohled na svět je s humorem. Úsměv je zadarmo a má kouzelné účinky.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...